Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - Biblioteca UAB
 
Ghid de orientare

 

 

Sediul bibliotecii este structurat pe patru nivele, astfel:

     -Subsol : depozit al fondului de publicații.

     -Parter: primire și înscriere utilizatori, consultare cataloage, împrumut la domiciliu, depozite carte, birou pentru desfășurarea activităților specific de bibliotecă, o sală de lectură cu 32 de locuri.

    -Etajul I: Sali de lectura cu acces liber la raft, multiplicare

          Sala de lectura A , capacitate 22 locuri, periodice din toate domeniile.

          Sala de lectura B , capacitate 16 locuri,
Domenii: Filozofie, Etnografie si folclor, Lingvistică, Limba Româna, Literatura Româna, Literatura Franceză, Limba Franceză, Limba Latină, Limba Engleză, Literatura Engleză, Teoria Literaturii, Dicționare aferente acestor domenii.

          Sala de lectura C, capacitate 19 locuri,

Domenii: Generalitati, Muzeologie, Religie, Politică, Artă, Albume de Artă, Albume de Istorie,  Istorie Universală, Istorie Antică Universală, Istorie Medie Universală, Istorie Modernă și Contemporană Universală, Istoria României, Istorie Antica a României, Istorie Medie a României, Istorie Moderna si Contemporană a României, Dicționare aferente acestor domenii.

          Sala de lectura D, capacitate 23 locuri

Domenii:  Informatică, Psihologie, Statistică, Sociologie, Economie, Drept, Administrație Publică
 Asistență Socială, Stiinte pedagogice, Sport, Matematică, Topografie, Topografie, Fizică, Chimie, Geologie și științe înrudite, Paleontologie, Biologie, Management, Mass-media. Publicitate, Dicționare aferente acestor domenii

          Sala de lectura E, Carte straină

     -Mansarda

       Sala multimedia capacitate 56 locuri, dotată cu stații de lucru, asigură acces online pentru documentare științifică.

     Accesul la documente al utilizatorilor Bibliotecii se face în mod direct, în cazul documentelor aflate în săli cu acces liber la raft. Accesul în Biblioteca Universității este posibil numai în baza cardului de acces la bibliotecă.
     În sălile de lectură cu acces liber la raft publicațiile (carțile) sunt ordonate potrivit sistemului CZU de clasificare (Clasificare Zecimal Universală) pe domenii iar în cadrul domeniilor conform indicilor de autor. Publicațiile consultate în sălile de lectură se lasă pe masă.

Căutarea în catalogul on-line

     Secțiunea catalog online reprezintă varianta electronică a unui catalog de bibliotecă, în care se regăsesc informațiile bibliografice ale unui material, precum și repartizarea acestuia în sălile de lectură și împrumut.
Accesul la catalog se poate face fie prin intermediul calculatoarelor bibliotecii ( 3 la secția împrumut , 3 în sălile de lectură cu acces liber la raft), fie de la orice calculator conectat prin internet la site-ul Universității. Calculatoarele puse la dispoziție de Bibliotecă, aflate în sălile de lectură sau la secția de împrumut, sunt exclusiv disponibile pentru consultarea catalogului online al bibliotecii. Cautarea se poate face dupa mai multe criterii (titlu, autor, cuvinte cheie, editura, cota de clasificare) ce returneaza o lista de titluri. Pentru afisarea detaliilor unui anumit titlu, se va face clic pe acesta fiind apoi prezentata fișa bibliografică a materialului respectiv, ce cuprinde descrierea și repartizarea în cadrul sălilor.
Localizarea și accesul în sală
      În funcție de specificul sălii, există 2 tipuri de cote, de aceea este foarte important să specificați cota corectă pentru sala în care veți solocita materialul
a) DP1, DP2 sau DP3 sunt locații specifice pentru împrumut la domiciliu (depozite fără acces liber la raft)
b) SLA, SLB, SLC, SLD sunt săli de lectură
La intrarea în sală se prezintă cardul, acesta fiind singura modalitate de acces în sală.